Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
02.04.2018.
11:37 > 11:39
Vaspitne ustanove u Vojvodini nadležnim organima prijavljuju svega tri odsto slučajeva nasilja prema deci, pokazuje istraživanje Pokrajinskog zaštitnika građana.
  • X

    03.04.2018 06:46
    ''Ombudsman je zaključio da vojvođanske opštine očigledno ne poznaju dovoljno koncept inkluzije.''

    Ombudsman očigledno ne zna kako se koncept inkluzije realizuje u praksi...
  • Caca

    03.04.2018 06:39
    Samo nek' se centri za socijalni rad ne javljaju! Doduse, odmah do njih i pedagosko-psiholoske sluzbe ustanova. Mi i kad prijavimo, a ja sam sam Bog zna prijavila svaki put kad sam primetila, to ostane u necijoj fioci. Svakako da je koren problema u porodici ali sistem ne funkcionise da bi se problemi mogli resiti. 'Strucnjaci' iz ustanova cuvaju energiju za privatan rad popodne, pisanje blogova, seminara itd.
  • Jasna

    03.04.2018 00:13
    @ roditelj
    uvek može biti bolje, samo je potrebno ono što je dobro da se zakotrlja: https://www.youtube.com/watch?v=xkry9KE-bgk
  • profesor

    02.04.2018 19:19
    Ja sam odavno tu privilegiju menjao za posao programera.


    Malu platu nisam pominjao - daleko od toga.

    Moj komentar ima i drugi deo, a ne samo pocetak. Jednostavno, mislim da nasilju nije koren u skoli, a zmure oni koji ne zele da vide gde se nalazi. Ukoliko se ne krene od korena, u skoli ce ga biti sve vise, a procedure, prijavljivanje, tela i ostalo nece resiti problem.

  • Prosvetni radnik

    02.04.2018 19:07
    Protok? Hm...
    Bicu kratka. Imala sam potrebu.i zelju da prijavim moguce zanemarivanje i zlostavljanje deteta u porodici.
    Obavestila psihologa, pedagoga i direktora. Pozvala socijalnu sluzbu. Odgivor je sledeci: "Narednih godinu dana zapisuj u dnevnik rada zapazanja, ukoliko primetis neke promene na uceniku. Mi ne cemo (ne mozemo) izaci tek tako na teren. Trebaju na dokazi. Onda ti lepo sakupljaj kad god primetis nesto, pa nas opet kontaktiraj."
    GODINA DANA zlostavljanja deteta!!! Protokol vam je odlican! Nije ni cudo sto mnoge kolege pokusaju same nesto da ucine
  • kimi

    02.04.2018 17:32
    @Roditelj

    Svaka cast , fenomenalan komentar !!
    O tome i ja laprdam kad god nesto napisem ovde.. a to je da se mnoge stvari vestacki namecu , sve iz interesa ali ne interesa onog sto se prikazuje ,nego onog iza kulisa..
    Sve ove preporuke prava pm... sve je to biznis...
    Sve ove humaniratne organizacije ..UNICEF itd ..ne bi im 2din kusura iz Maxija sto nikad ne uzmem , dao..sve je to mafija koja satro pomaze , a ustvari na tome zaradjuje pare ..eto ona OXFAM ili kako se zove sta se desilo, silovanja orgije sa onima kojima su isli da pomognu, a mislite da je UNICEF bolji??!
    Odete na Instagram (o ovome sam pisao vec x puta..) i vidis brdo brdo devojcica od 7-8-12-15g ,kako se slikaju polugole i slicno zarad profita roditelja i agencija i Instagrama dakako, to nikom ne smeta ali kada neki hubahuba iz Afrike angazuje decu da beru nesto il stjznm, to je eksploatacija ..zasto? Zato sto kod hube samo huba ima korist ,a od modela njih stotinu..
    Kada detetu lupis samar, to je zlostavljanje , kada dete spali coveka (znamo mi u NS jel tako) ,on je jos jako mali ,ne zna sta je uradio, ne moze da odgovara za to .. more mrrrrrs bre.!!!
    Ko ima prava ,taj mora imati i obaveze! TACKA.
  • Kaznjen

    02.04.2018 17:01
    Zelim priliku
    Da je vise prilika bilo iz kojih mogu da ucim, napredujem i osecam se delom
    drustva a ne otpadnikom, mozda ni do kazne ne bi doslo... Kome tek kaznjeni trebaju?
  • Roditelj

    02.04.2018 16:42
    Sramota
    @"profesor"
    Sramotno je to sto neko ko se potpisuje kao profesor pocinje komentar sa "Ha ha ha".
    Sramotno je i za profesiju i za ustanovu u kojoj je doticni dobio privilegiju da radi.
    Pitam tzv.profesora da li se on to podsmehnuo Aleksi ili nekom buducem Aleksi.
    Nepromisljenost, arogancija, nesvesnost i bezobrazluk!
    A da, zaboravila sam da su maltretirano dete i njegovi roditelji krivi sto je njemu plata mala, zbog cega ce on zazmuriti i to ga se nece ticati! Za male pare ce se samo podsmehnuti!
  • deda

    02.04.2018 14:28
    nvo sponzori iz svedske, norveske guraju svoje mantre preko koze iz tuzle, zastitnika,socijalnih ustanova i traze vise oduzete dece, bitno da smo sa desetak njihovih agencija sklopili sporazume o usvajanju dece a to sto kod nas oko 800 parova ceka usvajanje...ma tek nama idu' mara i svatovi', blago nama sa slobodama koje nailaze
  • profesor

    02.04.2018 14:22
    izgleda
    Ha ha ha. Škole ne prijavljuje, pa se nasilje praktično i ne primećuje. Otvorite oči i idite tamo gde i treba da se rešava, pa ga neće biti ni u školi. Ili će ga bar biti u meri koje se može u školi i rešavati.


  • Мунгос

    02.04.2018 13:46
    Стварно је срамотно низак процент пријаве насиља према деци.
    Можда је ипак низак процент насиља према деци, наравно и то је срамотно, па је пропорционалан и процент пријава. Можда је то зато што нисмо на тако великом ступњу развоја, па још нисмо научили да пријављујемо, пријављујемо. Можда треба на томе мало више порадити Покрајински омбудушман. Да објасни простом народу да и по проценту насиља према деци се треба приближити нашем узору – Европској унији.
  • Roditelj

    02.04.2018 12:06
    Bolje biti NEĆE
    Shodno volji vladara sveta i švedskoj sociologiji, profesorima su oduzeta SVA prava uticaja na decu autoritetom.
    S druge strane, od njih se očekuje apsolutna i velika odgovornost za ono što se dešava u školi.
    E, pa, nešto tu ne ide i niko nije lud da se angažuje pod takvim uslovima.
    Silovanja na ekskurzijama, alkoholizam, drogiranje i dilovanje, sve je to prisutno i mimo vršnjačkog nasilja.
    Deca prete roditeljima da će ih prijaviti socijalnoj službi, na svaku neispunjenu želju putem koje žele da se uklope u ono što im mediji nameću.
    Imamo dovoljno glupe, bukvalno glupe ministre i ljude u vlasti da ne vide da nam društvo puca po svim šavovima - jer su to tako vladari sveta želeli i znali da nametnu.
    U svakom slučaju, danas imamo drutvo glupih i povodljivih ljudi, u odnosu na nekadašnji inteligentni, ali, nažalost pohlepni socijalizam.
  • Utopija

    02.04.2018 12:04
    Zato sto gradjani nemaju poverenja u institucije koju su samo senka od onoga sto treba da budu a kaznjavanje preblago i jos gore neefikasno..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna